Başarılı Kullanıcı Deneyimi (UX) Projesi Geliştirme Stratejisi
UX projeleri geliştirilirken işinde uzman kişilerin işbirliği yapmasını gerektirir. Her ne kadar araştırmacılar veya tasarımcılar olarak bireysel olarak yetenekli olsak da, bir UX projesinin başarılı olması genellikle ortak bakış açısına dayalıdır. Yani sadece nitelikli profesyonellerden oluşan bir ekibi bir araya getirmek, başarının garantisi değildir. Bir ekip çalışmasının hayalinizdeki gibi işe yaraması için çeşitli faktörlere dikkat etmek önemlidir.
Etkili bir işbirliği kurmak ve sürdürmek, mesleki görevleriniz kadar çaba gerektirir. Genellikle sonuca odaklandığımız için, işbirliğini etkileyen diğer faktörleri genellikle göz ardı ederiz.
Motive edici bir ortam ve kendini daha rahat hisseden tasarımcı ya da diğer çalışanların üretken işbirliğini teşvik eder ve yaratıcılığı arttırır.
Başkalarının bakış açılarını dikkate almak, problem çözümünü teşvik eder ve projenin kalitesi artar . Aynı zamanda kendi içsel dünyamızı daha iyi anlamamıza ve yargılamayı azaltmamıza yardımcı olur. Bir tasarımcı veya araştırmacı olarak, genellikle bir ürün ekibinin bir parçası olarak çalışırsınız. Bu tür ekiplerde diğerlerinin görüş ve geçmişini dikkate almak yani dinlemek sorunsuz bir işbirliğinin vazgeçilmez bir adımıdır.
Ekip Olarak Rahat Çalışın
- Tüm oturum yaklaşık 30 dakika sürmeli.- Arkanıza yaslanın ve derin bir nefes alın.
- Olumlu düşüncelere odaklanarak nefes verin.
- Rahatladığınızı ve düşüncelerinizin sakinleştiğini hissedene kadar tekrarlayın.
Bakış Açısı
- Sizi rahatsız eden durumu hayal edin.- Durumu dışarıdan bir gözlemci gibi düşünün.
- Her katılımcının sahip olduğu bilgiyi düşünün.
- Herkesin en önemli şeyi ne olabilir?
- Her birinin endişelerini belirleyin.
- Demografik yapıları değerlendirin.
- Sorunun/durumun şimdi nasıl farklı göründüğünü düşünün.
- Madde işaretleri kullanarak düşüncelerinizi not alın.
- Neden her insan öyle davranmış olabilir?
- Kullanıcılar senin hedefine daha nasıl hızlı gidebilir?
Bu adımlar, empati ve anlayış geliştirerek daha etkili iletişim ve işbirliği için bir başlangıçtır. Bu sürecin en zorlu kısmı, karşınızdaki kişinin bakış açısına odaklanmak ve duygularınızı bastırmaktır. Bu çalışma yöntemi için doğru ruh haline sahip olduğunuzdan emin olun. Ancak ertelemenin süreci zorlaştırabileceğini unutmayın, çünkü anılar silinir ve hatırlama zorlaşır.
"Nasıl" Sorusu Önemlidir.
Başkalarına değerli ve yapıcı geri bildirim sağlama şekliniz, geri bildirimin gerçek içeriğinden daha önemlidir. Değerli noktaları vurgulayabilirsiniz, ancak olumsuz duygular yaratırsa, alıcılar bunu kabul etmeyebilir veya içselleştirmeyebilir. Geri bildirimin yararlı ve üretken olmasını sağlamak için birkaç yönergeyi takip etmek önemlidir.Geri Bildirim Toplantıları:
Geri bildirim düzenlemek istediğinizde, fikri gündeme getirin ve neden faydalı olacağını düşündüğünüzü açıklayın. Toplantıdan önce neyi tartışmak istediğinizi ve nedenini düşünün (ve tercihen yazın). Geri bildirim için ana hedefinizi ve bununla neyi başarmayı umduğunuzu belirleyin. Geri bildirim ile sadece kendi düşüncelerinizi paylaşmaktan ibaret olmamalıdır. Başkalarına kendi bakış açılarını ve duygularını paylaşma fırsatı verin. Ele almak istediğiniz konuları, sorunları ve soruları toplayarak oturuma önceden hazırlanın.Toplantının amacını vurgulayarak başlatın. Daha sonra her konuyu tek tek inceleyin. Katılımcılara her konu üzerinde düşünmeleri ve düşüncelerini yazmaları için belirli bir süre bırakın. Toplantının sonunda, temel öğrenmeleri ve gelecekte ne yapılması gerektiğini özetleyin.
Geri Bildirim Toplantıları ve İddialı İletişim
Geri bildirim toplantıları sadece öğrenme fırsatları sunmakla kalmaz, aynı zamanda performansı artırabilir ve kişisel katılımı destekleyebilir. İddialı bir şekilde iletişim kurmak da önemlidir. Göz teması, duruş ve ses tonu gibi sözsüz iletişim kurallarına uyun. Her şeyi dikkatlice açıklayın ve net olmadığınız durumları göz önünde bulundurun. Alıcıya yanıt vermesi için zaman tanıyın ve sorular sormasına izin verin.Farklı geçmişlere ve kişiliklere sahip insanlarla sorunsuz bir işbirliği için bütünsel bir yaklaşım gereklidir. Gerçek işbirliği, ekip üyelerinin birbirleriyle etkileşimde bulunduğu, açık bir şekilde iletişim kurduğu ve uyum sağlayabildiği sosyal becerilerin bir kombinasyonudur.